Så fungerar eftervård av tatueringar

Arrangerat foto av äldre rostig nyckel med grön aura i gammalt lås i äldre grånad trädörr. Över nyckeln står texten: Education is key!Bland de vanligaste frågorna om tatuering i sökmotorer och på sociala medier finns frågorna kring eftervård. Primärt handlar frågorna om vilken salva man ska smörja sin tatuering med, men det ställs också frågor kring skyddsplaster, tvätt, tidfrist, etc.

Problemet med att ställa de här frågorna hur som helst utan verifierade källor, är att svaren är lika varierade som personerna bakom dem. På exempelvis Facebook har jag stött på de mest dåraktiga svaren i de här sammanhangen – personer som utan utbildning eller källor svänger sig med sämre eller ibland rentav riskabla utlåtanden. Tyckande och tur är inte detsamma som utbildning och yrkeskunskap.

Det bästa utgångsläget är att använda sig av de skötselråd aktuell tatueringsstudio lämnat ut. Skulle tatueraren eller du av någon anledning ha missat utbyte av skötselråd bör du återkoppla och se till att få den information du behöver.

Skulle det av någon anledning finnas något som hindrar dig från att få råd för eftervård av din tatuerare följer här en guide skriven i samråd med tatueraren Jens Bergström. Jens har många år i branschen med gesäll- och mästarbrev hos SRT, samt är utbildare vid Tattoo and Piercing Education Scandinavia. För honom är hygien och säkerhet A och O.

Tatuering – en hudskada

Först och främst behöver du förstå att din tatuering är en hudskada som kroppen vill och behöver reparera. De första timmarna kommer tatueringen att vara svullen och varm. Det beror på att huden utsatts för ett trauma. Kroppen reagerar alltså på skadan och att något främmande (färgen) tillkommit. Rodnad och värme brukar normalt avta inom det första dygnet.

Vår hud har tre hudlager – överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis). En tatuering ska sitta i läderhuden för att vara permanent och intakt. Därmed måste man igenom överhuden och ner i läderhuden när en tatuering görs, vilket bildar ett cirka 1–2 millimeter djup hudskada.

Enkelt förklarat blir det sedan en tatuering eftersom huden när den läker, dels binder färgpigmenten i läderhuden, dels kapslar in färgpigmenten under överhuden. Tänk dig läderhuden som en duk som absorberar och stabiliserar färgen, och överhuden som en genomskinlig skyddsfilm som läggs ovanpå för bevarande.

Grafisk föreställning av hudens tre lager genomstuckna av en tatueringsnål, som visar på hur bläcket vid tatuering tar sig genom överhuden och läderhuden.

För ett gott resultat måste denna process få ha sin gång utan att du gör något annat än att vårda området genom rengöring och återfuktning.

All oaktsam hantering riskerar att riva bort färgpigment, vilket kommer att lämna tomma fläckar i den läkta tatueringen. Att en tatuering kliar och flagar är normalt men det är viktigt att den får släppa färgflagorna/skorpresterna på egen hand, så att färgen får läka in för att stanna kvar. Notera dock att det aldrig går att garantera att det ändå inte blir något färgbortfall i en tatuering.

Oaktsam hantering ökar också risken för infektion – vilket högst sannolikt kommer att förstöra slutresultatet. Smuts, fukt och värme får bakterier att frodas och är vad som normalt leder till infektioner i sår. Därför ska oläkta tatueringar aldrig utsättas för kliande, oren kontakt, långvarig fukt, någon form av bad, sol, instängdhet eller kemikalier.

Olika sorters plast

När tatueraren avslutat tatueringsessionen rengörs tatueringen varpå tatueraren sätter plastfilm över tatueringen för att ge den extra skydd under den första, mest kritiska tiden. Det finns två varianter av plastfilm som används av tatuerare – vanlig plastfilm och medicinsk plastfilm.

Vanlig plastfilm är i princip detsamma som plastfolien du använder i köket. Den har inga andra egenskaper än att agera barriär mellan tatueringen om omgivningen. Den andas dock inte, varför den inte kan sitta på så länge som medicinsk plastfilm. Sitter den på för länge kan den istället ha negativ inverkan eftersom det täckta området är helt instängt. Vanlig plastfilm måste tejpas på plats, varför vidhäftningen inte är den bästa. Den är heller inte särskilt flexibel. Vanlig plastfilm bör aldrig sitta på längre än över natten.

Foto på tub med medicinsk plastfilm av märket Ratio från Lundberg Custom supplies.Medicinsk plast – idag finns flera olika märken marknadsförda gentemot både vården och tatuerare, är ursprungligen framtagen för just professionell medicinsk sårvård. Den har då alla de egenskaper som vanlig plastfilm saknar. Den är självhäftande och flexibel, andas men är samtidigt vattentät och kan beroende av situation och tillverkare sitta på upp till 5 dagar. Nackdelen med denna plast är att ett fåtal reagerar mot den och därför inte kan använda den, samt att den är avsevärt mycket dyrare än vanlig plastfilm.

Vilken sorts plastfilm din tatuerare använder lär du notera när plasten sätts på, eftersom varje tatuerare i regel instruerar när och hur plasten bör tas av. Fråga om du är osäker. Att plasta om tatueringen hemma på egen hand är inget att rekommendera eftersom det medför ökad risk för infektioner. Det bör du endast göra om du av tatueraren fått instruktioner för det.

Varför olika tatuerare använder olika sorts plast kan ha sina anledningar, exempelvis erfarenhet, leverantörsmöjligheter, ekonomi, osv.

Salvor för tatuering

Att använda en salva av och för branschen är det bästa valet eftersom den då är specifikt framtagen för tatueringar. Med fördel köper du denna från en professionell tatueringsstudio eller från en erkänd leverantör. Köp inte tatueringssalvor på Amazon, Tradera, Wish eller liknande, eftersom du då aldrig kan vara säker på att det är en seriös produkt eller att den har det innehåll som förpackningen indikerar.

Idag finns det tyvärr många billiga, tvivelaktiga kopior av tatueringsmaterial som det gäller att akta sig för.

Undvik typiska hudvårdsprodukter från apoteket eller livsmedelsaffären, som exempelvis förut rekommenderade salvor som Helosan eller Bephanten. Dessa är inte att rekommendera då sådana salvor bland annat innehåller varianter av lanolin och/eller petroleum, vilket är alldeles för mastigt och fett för tatuerad hud – porerna täpps till och huden förhindras att andas normalt.

Dylikt försämrar hudens läkningsförmåga och bidrar till ökad risk för kvisslor och finnar i det tatuerade området eftersom porerna är igensatta.

Närbild på en tjock sträng salva över en färggrann tatuering av palmer i solnedgång.

Vad som bör eftersträvas är salvor baserade på naturliga oljor som lätt tas upp av huden, låter huden andas och helst har hudreparerande egenskaper.

Exempel på bra bedrövade branschsalvor är: Hustle Butter Deluxe, Mr Bear Family Tattoo Balm alt. Lotion, Tattoo Goo, Tattoo Mender Instant Recovery CreamTiger Spit Balm. Det finns naturligtvis många fler. Tumregel: Naturliga, växtbaserade ingredienser är bra. Animaliska fetter, kemiska och/eller parfymerade ingredienser är inte bra.

Tvålar för tatuering

Foto pågenomskinlig, omärkt pumptvålsflaska med grönt pumphuvud. Bakgrunden utgörs av ett diffust, blåskimrande hav.Precis som med salvor ska milda, vårdande produkter användas. Det finns då många möjliga val av lämpliga sådana. Eventuellt säljer din tatuerare den typ av tvål du behöver, exempelvis Dermalize Artcare Soft Wash, Mr Bear Family Tattoo Wash eller Tattoo Goo Deap Cleansing Soap.

Annars kan du med gott samvete vända dig till apoteket i den här frågan. Vad du är ute efter är en mild, oparfymerad tvål för kroppstvätt – med fördel en antiseptisk sådan. Lactacyd är en välbeprövad klassiker för ändamålet, men du hittar liknande produkter från exempelvis ACO eller Eucerin, med flera.

Hur du sköter en ny tatuering

När plaststadiet är förbi – vars tidsfrist varierar beroende av vilken sorts plastfilm som använts, ska tatueringen skötas om med regelbunden tvätt och smörjning.

Du bör alltid ha rena, nytvättade men torkade händer när du handskas med din tatuering.

Direkt när plasten tagits av ska det tatuerade området tvättas rent med ljummet (inte varmt) vatten och mild, parfymfri tvål. Tvätta varsamt. En tatuering torkas med fördel genom lufttorkning och/eller lätt baddning med ren, luddfri pappershandduk eller handduk.

Ett par rena händer hålls fram under rinnande, klart och fräscht vatten.När tatueringen torkat ska den smörjas. Smörj då sparsamt med rekommenderad salva. Den tatuerade huden ska endast återfuktas. Med andra ord ska den inte smörjas så att den fortsatt är kladdig och blöt. Salvan ska mjuka upp området men också kunna tas upp av huden. Det är alltid bättre med lite för lite än för mycket salva.

Därefter tvättas och smörjs tatueringen efter denna princip regelbundet 2–4 gånger per dag, tills det att den är helt läkt och fri från skorpor. Huden kan dock vara torrare än normalt en tid efteråt. Smörj i så fall vid behov.

Vad som är normal läktid är svårt att uppskatta eftersom det varierar beroende av tatuering och person. Spannet kan vara alltifrån 2 till 6 veckor.

Att tatueringen ser mjölkig ut en tid efteråt är normalt. Det beror på att den nya överhuden ännu inte är riktigt färdig utan befinner sig i slutfasen av sina reparation.

Kom ihåg att du inte får pilla eller klia, ta någon form av bad (gäller även bastu) eller sola under det att din tatuering läks.

Observera, att sol är aldrig bra för någon tatuering. Även en väl läkt tatuering bör skyddas med kläderna eller hög solskyddsfaktor om den ska stå sig väl över tid.

Bara seriösa parter

Har du några frågor relaterade till tatueringar och läkning, skador, infektioner etc., bör du i första hand kontakta din tatuerare. I annat fall kan du alltid söka kontakt med SRT för professionella råd. Kort sagt, vänd dig alltid till en branschperson med sådana frågor.

Källor: