Körsbärsblom [japansk]

Fotokollage av tre foton med motiv föreställande körsbärsblommor.Körsbärsblom, »sakura« (japanska), är en mycket färgstark symbol vanligen förekommande inom japansk tatuering. Körsbärsblomman är då ett uttryck för livets skönhet och naturens gång. Detta inrymmer födelse, liv, död och är ett uttryck — en påminnelse – om var levandes dödlighet. Körsbärsträd i blom är nämligen oerhört vackra och kraftfulla men blommar mycket kort innan blombladen släpps, sprids och dör i vinden.

Som tatuering är körsbärsblommor i regel dekorationer i andra större motiv. I de fallen är endast själva blomman illustrerad, vanligen i röda och rosa nyanser. Det förekommer dock ibland att man låter tatuera en gren eller ett helt träd prytt av körsbärsblom, men det är mindre vanligt i en traditionell japansk tatueringskomposition. Körsbärsblommor är många gånger del av de halv- eller helkroppstatueringar som traditionellt bärs av medlemmar i de olika yakuza-syndikaten (japanska maffiasyndikat), som en symbol för deras färgstarka men ofta korta liv.

Körsbärsblommans uttryck i den japanska kulturen är dock inte främst bland tatueringar. Tvärtom kommer den från urgamla traditioner och har därav vandrat in i tatueringskonsten. I Japan finns sedan minst tusen år en tradition av att på våren besöka områden rika på körsbärsträd och beskåda trädens blomning.

Denna högtid kallas »hanami« och betyder »blombeskådan«. Man tror att detta härrör i forna tiders aristokraters uppskattning av körsbärsblomningen; då man iakttog detta fenomen för att skildra det i lyriken. Att fira hanami går idag till så att familjer och vänner samlas kring och under blommande körsbärsträd, njuter tillsammans av detta skära hav av blomster, medan de umgås, äter och dricker.

Källor: