Skog, Ove [Doc Forest]

Ove »Doc Forest« Skog, 1944–2018, var, som hans familj skrev till minne av honom, en tusenkostnär. Han är känd som byggare av alltifrån hotrods till tatueringsmaskiner, men främst som Sveriges störste tatueringspionjär. Redan som barn var Skog konstnärligt lagd och snappade snart upp charmen med häftiga symboler genom att iaktta  den tidens raggare och knuttar. Så snart han fick höra talas om tatueringar var han fast och började pröva sig fram genom att handsticka sig själv och klasskamraterna .

Våren 1961 gick Skog till sjöss och att tatuera andra liksom att själv bli tatuerad blev en naturlig del av hans resor. Skog fann det dock svårt att utvecklas, dels på grund av att tatueringsstigmat hemma i Sverige var starkt, dela för att dåtidens tatuerare, oavsett nationalitet, höll mycket hårt på yrkeshemligheterna. Under sex år handstack Skog med hjälp av tre nålar på ett pennskaft. Han kom dock att stöta på en tatuerare i Sri Lanka som hade både tatueringsmaskin och flera färger, vilken var villig att dela med sig adressen till en amerikansk supplier, varpå Skog kunde beställa egna professionella verktyg.

1968 mönstrade Skog av och träffade snart en Alvar Blomqvist vars största hobby var just tatueringar. Blomqvist intresserade sig för Skog och hjälpte honom att på allvar inleda sin tatueringskarriär. Bland annat reste de under 1971 tillsammans ut i Europa och hälsade på flera verksamma tatuerare som var bekanta till Blomqvist. Tillsammans utredde Skog och Blomqvist också huruvida det rådde tatueringsförbud i Sverige, vilket det inte gjorde. Dock var en sådan inrättnings tvungen besiktigas av hälsovårdsmyndigheten. 1972 öppnade tatueringsstudion »Doc Forest Tattoo« på Aspudden.

1973 bjöds Skog, tillsammans med nittio andra internationella tatuerare, in till en tatueringsutställning i Tokyo, Japan. Skog var den enda som accepterade inbjudan, varför han i Japan blev mycket kärt mottagen och fick extra mycket uppmärksamhet – något som skulle bli mycket betydande för tatuerings-Sverige, sedan Skog fick en hel del tips och en större mängd japanska motiv med sig hem. Japanska motiv var inget som normalt tatuerades i Sverige vid den här tiden.

Under 1980-talet ökade intresset för tatueringar och allt blev lycksökare och klåpare sökte sig till branschen. Samtidigt gjorde HIV-viruset sitt inträde i landet. Skog som då blev orolig för branschens rykte och kvalitet och inte minst kundernas hälsa började göra skrivelser till Socialstyrelsen för att ta fram seriösa regelverk och kontroller för tatuerare. Kring 1986 börjar nya regler träda fram, vilka Skog då varit med och utformat, inspirerad av den kaliforniska modellen. Kring denna kamp för seriositet och kvalitet bildas SPT, föregångare till SRT för att kontinuerligt med branschens bästa för ögonen säkerställa standarden.

1991 kontaktas Skog på grund av denna kamp för hälsa och kvalitet av Karolinska sjukhuset, vilka vill pröva en ny metod med att tatuera nya vårtgårdar på de bröstcancerpatienter som efter operationer tvingats skapa en artificiell bröstvårta. Skog tar då fram metod, maskin och utbildning för projektet som blir mycket framgångsrikt. I anslutning till detta bjuds Skog också in till Karolinska institutets hudavdelning under slutet av 1990-talet, för att utbilda hudläkarstudenter i tatueringsförfaranden. Detta är också framgångsrikt och görs årligen fram till 2012.

Under slutet av 1990-talet kom första tillfället då Skog tänkt trappa ner. 1981 introducerades Maria »Mia« Norén Sehlstedt till yrket av honom. De hade gemensamma bekanta, varför Skog kände till Mias konstnärliga förmåga och anade en tatuerare i henne. När Skog sedan kring 1998 försökte dra sig tillbaka, överläts studion under namnet »Flash Fighters Tattoo« på Mia. På »Flash Fighters« arbetade också Mortimer Franzén som blivit lärling hos Skog under 1996. Studion »Doc Forest« återuppstod dock under 2004, återigen på Aspudden men under annan adress. Skog kunde helt enkelt inte hålla sig borta.

2014, då sjuttio år gammal, bestämde sig dock Skog för att återigen för att trappa ned. Istället för att tatuera på heltid önskade han förutom att ta det lugnt att satsa mer på sina fritidsintressen, som att bygga hotrods, gitarrer och tatueringsmaskiner. Det var med andra tid för att försöka vara lite pensionär.

Skog gick efter en tids cancersjukdom bort, 25 juni, 2018. Doc Forests tatueringsstudio lever dock vidare enligt goda mått av tradition och kvalitet genom svärsonen och före detta lärlingen Valter.

Källor: