Moko kauae [maorisk]

Färgfotografi av en maorisk kvinnas ansikte i närbild. Hennes haka pryds av en traditionell maorisk tatuering i svart.»Moko kauae« är ett traditionellt maoriskt tatueringsmotiv och en symbol för identitet och mana. Motivet signalerar en genealogisk stolthet och ära och kan sägas vara ett sorts arvs- och könsbundet statuerande. Moko kauae representerar den maoriska kvinnans andliga medvetenhet, kraft och resonans – inom henne själv, hennes familj, stam, understam och samhälleliga gemenskap.

Det anses att denna tatuering har sitt ursprung i övergångsriten då flickan blir kvinna. Historiskt ska det då ha varit särskilt förbehållet kvinnor av rang. Idag är istället själva kulturarvet det viktiga. Moko kauae är dock fortfarande en mycket personlig tatuering, ännu starkt förknippad med transformation. Den görs ofta vid ett speciellt tillfälle i bärarens liv, exempelvis vid en födelsedag eller en annan viktig tidpunkt i livet, när kvinnan känner sig redo att motta en Moko kauae.

På så vis är egentligen ordet »motiv« helt fel. Maorierna själva kallar sådana tatueringar för »taonga«. Taonga är begreppet för maoriernas traditionella och/eller heliga föremål, symboler och tecken.

Motivets faktiska mönster är även det högst individuellt och tecknas på fri hand direkt på huden. På så vis avses Moko kauae bestå av unika linjer som följer den aktuella hakans form. Ibland inkluderas även läpparna i motivet. Tohunga Tā moko – den »helige« maoriska tatueraren, har inför tatuering en djupare konsultation med kvinnan i fråga.

Maoriska nyazeeländskan och nyhetsankaret Oriini Kaipara, fann nyligen stor uppmärksamhet då hon var den första kvinnan i mainstream-media att bära en Moko kauae. Hon och hennes vackra tatuering har omskrivits globalt, då hon så öppet och starkt representerar sitt arv och sin kultur. Oriini har i sin tur en företrädare i Nanaia Mahuta, som var den första kvinnliga ministern med Moko kauae.

Källor: