O’Reilly, Samuel F.

Foto av Samuel O'Reilly, tatuerar en kund med elektrisk tatueringsmaskin.Samuel O’Reilly, 1854–1909, från New York var den tatuerare som först patenterade en tatueringsmaskin. Det hela började med uppfinnaren Thomas Edisons, 1847–1931, misslyckade uppfinning »elektriska pennan«, vilken var tänkt att fungera som en slags graverande stencilpenna som när man använde den ristade (punktade) en stencil som sedan kunde användas för kopiering av skriften. Kort sagt slog den aldrig igenom på marknaden.

Vid en demonstration av denna uppfinning fick dock tatueraren O’Reilly en snilleblixt, varpå han modifierade Edisons idé efter tatueringsbranschens behov. Genom O’Reillys konstfärdighet kom apparaten att göra cirka femtio slag per sekund, vara anpassningspar för olika nålar och dessa med håligheter för att hålla tatueringsfärgen.

O’Reilly patenterade sin uppfinning år 1891. Även om O’Reillys tilltag revolutionerade tatueringsbranschen gav maskinen inga märkbara ekonomiska framgångar.

Notera, vid studier av patentets ritningar, att O’Reillys tatueringsmaskin var en roterande sådan, varpå man kan beskriva den första officiella tatueringsmaskinen som en typ av rotary-modell.

Källor: