Tatuerad strejkbrytare avrättades med giljotin

Svartvitt porträttfoto av Johan Alfred Andersson Ander, från polisen, år 1900.Den 23 november 1910 föll giljotinbilan vid Långholmens fängelse för första och sista gången i Sveriges historia. Den olycklige som avrättades var Johan Alfred Andersson Ander, och det brott han begått var ett brutalt rånmord på kassörskan Victoria Hellsten. Han slog henne i huvudet med en besmanvåg och fick med sig 5211 kronor och 27 öre.

Avrättningen sköttes av riksskarprättare Anders Gustaf Dalman. Giljotinen var importerad från Frankrike. Den hade dock stått i ett skjul vid Långholmens fängelse i sju år, och när den skulle föras in i Sverige blev det problem med tullen. Lösningen blev att kalla giljotinen ett jordbruksredskap.

Ander försökte sig på många saker i sitt liv, och misslyckades med nästan allt. Hans företag gick i konkurs och han flackade omkring med sin fru. Han gjorde sig också skyldig till stöld och misshandel. 

Han arbetade dock ibland, bland annat som spårvagnskonduktör och kypare. Pengarna verkade aldrig räcka, och det drev honom slutligen till det rånmord som skulle leda till hans död. Han överklagade sin dödsdom till alla högre instanser men blev inte benådad. 

Under storstrejken 1909, utmärkte sig Ander som strejkbrytare på spårvagnen. Storstrejken var den första stora arbetsmarknadskonflikten mellan SAF (Svenska Arbetsgivareföreningen) och LO (Landsorganisationen i Sverige). Strejkbrytare var inte populära.

Enligt polisens signalementsfotografier var han tatuerad på utsidan av höger arm, ett motiv av en kvinna med svärd och sköld. Om han inte hade blivit dömd för olika brott och fått sin tatuering dokumenterad av polisen hade vi med största sannolikhet inte vetat om den. Information om vanliga människors tatueringar blev sällan bevarad till eftervärlden. 

Källor:

https://www.dn.se/nyheter/sverige/ander-blev-den-siste-att-avrattas/

https://popularhistoria.se/samhalle/brott-straff/sista-avrattningen-i-sverige 

https://sok.stadsarkivet.stockholm.se/Bildarkiv/Egenproducerat/Bovar/SE_SSA_0023_01_FXIb_bild%2012439_stitch.jpg