Tuttle, Lyle

Lyle Tuttle, 1931–2019, fascinerades som så många andra pojkar av hans generation av de tatueringar som då vanligen bars av sjömän och soldater. Han lät därför tatuera sig vid fjorton års ålder vid ett besök till San Francisco. Tatueringen i fråga var ett hjärta med banderoll, med texten »Mom« och kostade $3,50. 1949 började Tuttle själv att tatuera och han blev lärling åt tatueraren Bert Grimm. Nästa steg därefter var att öppna eget i San Francisco, 1954.

Till skillnad från många kollegor, de flesta äldre herrar som tatuerat sedan för- och underkrigstiden, var Tuttle för tiden en modern tatuerare väl märkt av förestående frihetsrevolt. Tuttle är känd som den tatuerare som rockstjärnestämplade och påbörjade den kommersiella bana som utvecklat tatueringsvärlden till vad den är idag – även om Tuttle under senare år sagt sig vara för gammal för vad branschen utvecklats till. Enligt egen utsago hade han mer tajming än konstnärlig talang och kändisskapet var en konsekvens av tiden, ingenting Tuttle själv sökte. Under 1960- och 1970-talet blev Tuttle därav omskriven, och snart tatuerade han kända rockikoner som Janis Joplin och deltog i underhållningsprogram i TV. Ständigt omtalad är händelsen då Tuttle i oktober 1970, hamnade på omslaget till tidningsmagasinet Rolling Stone.

Medan Tuttle tog tatueringen till gemene man, blev äldre yrkesutövare som fortfarande levde enligt gamla principer – slutna cirklar och hemlighetsmakeri, ett utanförskapets hantverksstolthet, mer eller mindre förbannade och störde sig på den unge Tuttles kommersialiserande. Sailor Jerry ska ha stört sig på Tuttles öppenhet att han lät fästa Tuttle-bilden från Rolling Stone på insidan av sitt toalettlock.

De sista åren tatuerade Tuttle föga – det hände att han vid besök på mässor lät tatuera sin signatur på ivriga beundrare. Annars ägnade han sig de senaste decennierna främst åt föreläsningar, maskinbyggen och samlande. Under sin karriär och alla de resor som kom sig av denna, samlade Tuttle på sig allehanda tatueringsrelaterade föremål. Hans samling består av alltifrån brev och fotografier till tatueringsmaskiner och motivbilder, och sägs vara världens största tatueringssamling. Denna är idag presenterad som ett museum på 841 Columbus Ave, San Francisco.

Tuttles sista och största personliga bedrift som tatuerare utförde han åttiotre år gammal, 2014, då han såg till att bli den ende som tatuerat i samtliga världsdelar. Under sin verksamma tid hade han som tatuerare klarat av mer eller mindre hela världen – men Antarktis återstod, varför den ålderstigne Tuttle till slut såg till att resa dit och tatuera in sin signatur på tatueringshistorikern Anna Felicity Friedman. Lyle Tuttle avled stilla, 87 år gammal, den 25 mars, 2019.

Källor: